VLOOYBERGTOREN WINT PRESTIGIEUZE BENELUX STAALBOUWWEDSTRIJD

vrijdag, 28 november, 2014
VLOOYBERGTOREN WINT PRESTIGIEUZE BENELUX STAALBOUWWEDSTRIJD

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge wint de prestigieuze Benelux staalwedstrijd. Dit is een internationale erkenning voor dit architecturaal huzarenstuk in het centrum van het Hageland.

De Vlooybergtoren omvat een spectaculair concept van een toeristische uitkijktoren met zicht op het Hageland. De metalen trap is meer dan 11 meter hoog en door de helling van de Vlooiberg staat men bovenaan op 20 meter boven de begaanbare grond.

‘De site is vandaag een veel bezochte toeristische trekpleister’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme, plattelandsbeleid en Europa. ‘De unieke locatie van de Vlooibergtoren maakt dat dit landschappelijk baken een toeristische troef geworden is voor het Hageland. Met zijn vergezichten en holle wegen is dit typische Hagelandse landschap hier op zijn mooist’.

In 2013 diende de gemeente Tielt-Winge een dossier in bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER voor de bouw van deze opzienbarend metalen trapconstructie.

Het gebruik van cortenstaal als materiaal voor de toren en de gedichtenpanelen garanderen een kwaliteitsvolle en originele manier om de roestbruine kleur van ijzerzandsteen op te roepen en versterken zo ook de streekidentiteit. 

De toren werd ontworpen door ingenieursbureau Close-To-Bone uit Langdorp.