GROENHOEF VERWELKOMT PERSONEN MET NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL IN SCHERPENHEUVEL

vrijdag, 17 oktober, 2014

Mensen met een handicap moeten dicht bij huis ondersteuning vinden die aangepast is aan hun vraag. De provincie Vlaams-Brabant investeert daarom jaarlijks in voorzieningen en diensten voor opvang en ondersteuning van personen met een handicap. Een van deze voorzieningen is Groenhoef in Scherpenheuvel-Zichem; Ze kreeg een subsidie van 81.750 euro voor de bouw van een nieuw dienstencentrum voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel.

In Vlaams-Brabant zijn lange wachtlijsten voor aangepaste ondersteuning van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De provincie Vlaams-Brabant investeerde daarom 81.750 euro voor de bouw van Groenhoef, een nieuw dienstencentrum voor deze personen in Scherpenheuvel-Zichem. 

‘Om personen met een handicap toegang te geven tot kwaliteitsvolle zorg- en woonondersteuning is het belangrijk dat het aanbod voldoende gespreid is en dat het aanbod voldoet aan de vraag. Maar de bouw of verbouwing van een voorziening zorgt voor heel wat kosten. Om deze organisaties te stimuleren om toch de stap te zetten, steunen we ze met investeringssubsidies en een eenmalige subsidie van 30.000 euro voor voorzieningen die een aanbod realiseren op een nieuwe locatie’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn. 

Groenhoef ondersteunt mensen met NAH op medisch, sociaal en verzorgkundig gebied. In Groenhoef zal zowel wonen (16 plaatsen), dagbesteding (6 plaatsen) als kortverblijf (1 plaats) mogelijk zijn. 

In Groenhoef wordt zorg op maat gegeven. Het wonen gebeurt in individuele studio’s met aparte badkamer en slaapkamer. Elke studio beschikt over een kitchenette en terras. Enkel wanneer de zorggebruiker het wil of nodig heeft, komt personeel, dat 24 uur per dag aanwezig is, ondersteuning bieden via een oproepsysteem. Op deze manier is er een maximum aan privacy mogelijk. Er zijn in het gebouw ook gemeenschappelijke ruimtes aanwezig, zoals een grote badkamer met hoog-laagbad, een living en een keuken. Hier kan gebruik van gemaakt worden in het kader van de zorgvraag maar natuurlijk ook wanneer men nood heeft aan gezelschap. In het hele project is rekening gehouden met zware zorgnoden, dus ook wanneer iemand zeer veel ondersteuning nodig heeft, is wonen in Groenhoef mogelijk.

Voor dit project slaan vzw Stijn en vzw Martine Van Camp de handen in elkaar.

Op zondag 19 oktober van 11 tot 18 uur is iedereen welkom in Groenhoef (Groenhof 67) voor de opendeurdag.