BIBLIOTHEEK TERVUREN MAAKT WERK VAN AUTOMATISERING. PROVINCIE STEUNT INNOVATIE VAN BIBLIOTHEKEN

maandag, 2 juni, 2014
BIBLIOTHEEK TERVUREN MAAKT WERK VAN AUTOMATISERING. PROVINCIE STEUNT INNOVATIE VAN BIBLIOTHEKEN

De provincie Vlaams-Brabant geeft een subsidie van 24.000 euro aan de bibliotheek van Tervuren om over te schakelen naar het innovatieve Radio Frequency Identification-systeem. Dankzij de automatisering van uitlenen en betalen kan het personeel meer tijd vrij maken voor contact met de gebruikers.

Het Radio Frequency Identification (RFID)-systeem werkt op basis van radiogolven. In alle bibliotheekmaterialen wordt een unieke chip aangebracht die alle info over het werk draagt. Zo zijn ook alle bibliotheekmaterialen meteen beveiligd tegen diefstal. Door deze innovatie kan men zelf materialen inleveren en uitlenen. Verlengen en nieuwe materialen ontlenen kan men straks zelf doen via de zelfuitleenbalie. Leengeld of boetes kan men dan ook rechtstreeks betalen aan het betaalsysteem.
‘Door deze routinematige processen te automatiseren kan de bibliotheek haar kernopdrachten versterken. Zo kan zij de kwaliteit van haar informatiebemiddeling verbeteren en meer mensen helpen bij hun zoektocht’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur.

Bibliotheekinnovatie-initiatieven als zelfuitleen via technologie en inrichtingswerken krijgen via het provinciale bibliotheekinnovatiereglement een financiële impuls.
Ondertussen zijn er al 24 Vlaams-Brabantse RFID-bibliotheken: Dilbeek, Landen, Tielt-Winge, Boutersem, Leuven, Kortenberg, Rotselaar, Begijnendijk, Steenokkerzeel, Boortmeerbeek (HaBoBib), Tremelo, Haacht (HaBoBib), Beersel, Liedekerke, Hoegaarden, Kampenhout, Hoeilaart, Bierbeek, Vilvoorde, Londerzeel, Asse, Ternat, Herent, Affligem en nu ook Tervuren.

‘We geven bibliotheken niet enkel financiële steun maar zorgen ook voor advies en steun voor de inrichting van een bibliotheek, vormingen en ondersteuning op maat’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.