Acht landbouwbedrijven winnen provinciale wedstrijd landschapsintegratie

woensdag, 28 januari, 2015
Acht landbouwbedrijven winnen provinciale wedstrijd landschapsintegratie

De provincie Vlaams-Brabant maakte de 8 winnaars bekend die deelgenomen hebben aan de wedstrijd landschapsintegratie van de Provinciale Landbouwkamer. Met deze wedstrijd wil de provincie Vlaams-Brabant land- en tuinbouwbedrijven in de regio, die zorgen voor streekeigen beplanting op hun erf, belonen.

Beplantingswedstrijd voor land- en tuinbouwbedrijven

De provinciale landbouwkamer organiseerde vorig jaar een wedstrijd die land- en tuinbouwbedrijven beloont als ze hun bedrijf voorzien van beplanting. 

‘Met deze wedstrijd willen we landschapsintegratie in Vlaams-Brabant bevorderen’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘We willen niet dat landbouwbedrijven achter groenschermen worden weggestoken, maar wel dat ze opgaan in het omliggende landschap. Daarom krijgen ze financiële steun voor het aanplanten van streekeigen planten, zoals hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen en boomgaarden’.

Er waren twee categorieën in de wedstrijd: categorie 1  voor bedrijven die tussen 2010 en 2014 een beplantingsplan lieten opmaken en waarvan het project gerealiseerd werd met eigen middelen en
categorie 2 voor bedrijven die een beplantingsplan lieten opmaken, maar dat nog niet (geheel) gerealiseerd werd.

De winnaars uit beide categorieën krijgen een geldprijs als vergoeding voor de uitvoering van het beplantingsplan. Deze geldprijs bedraagt maximaal 70% van de totale kostprijs voor de realisatie met een maximum van 1.000 euro voor winnaars uit categorie 1 en 5.000 euro voor winnaars uit categorie 2. Het totale budget hiervoor bedraagt 20.000 euro.

In totaal zijn er 8 winnaars voor de wedstrijd, waarvan 7 voor categorie 2 en 1 voor categorie 1.
De winnaars zijn Hans Roskams, Tervuursesteenweg 31 uit Everberg (Kortenberg) voor categorie 1 en Koen en Eveline Vanderroost-Dedoncker, Kramerijkstraat 4 in Herne, LV Vanderstraeten, Koeweidestraat 25 in Merchtem, ’t Silsomhof, Olmenhoekstraat 49 in Erps-Kwerps (Kortenberg), 't Waterbos - Stessel-Bosmans LV, Schoonstraat 9 in Veltem-Beisem (Herent), VVZRL Both – Vaneynde, Balenbergstraatje 10 in Baal (Tremelo), Luc en Rita Salens - Van der Elst, Vosseputten uit Erps-Kwerps (Kortenberg) en Marc d’Hertefelt, Pikstraat 59 in Londerzeel voor categorie 2.

Landschapsintegratie in Vlaams-Brabant
‘We verlenen gratis advies aan land- en tuinbouwers die hun bedrijf willen integreren in het omliggende landschap. De provinciale landschapsarchitect zorgt hierbij voor de opmaak van de landschapsplannen’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Dit jaar wordt de beplantingswedstrijd herhaald. De provinciale landbouwkamer stelt dan in totaal 10.000 euro ter beschikking.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/bloeienderf